top of page

Annuïteiten hypotheek

Bij een annuïteitenhypotheek los je elke maand een bedrag op de lening af.

Aan het einde van de looptijd is je hypotheek dan volledig afgelost. Iedere maand betaal je een vast bedrag. Dit bestaat uit hypotheekrente en aflossing. De rente die je betaalt bij een annuïteitenhypotheek is aftrekbaar. 

annuitair.jpg

Wat is een annuïteitenhypotheek?

Kenmerkend voor een annuïteitenhypotheek is dat de bruto maandlasten elke maand hetzelfde zijn. In het begin van de looptijd betaal je relatief veel rente en los je weinig af.

Aan het einde is dat juist andersom. De totale maandlast bestaat voor een steeds kleiner deel uit rente. Je kunt daardoor steeds minder rente aftrekken van de belasting. Gedurende de looptijd van de hypotheek stijgen daardoor je netto maandlasten. De annuïteitenhypotheek is een populaire hypotheekvorm. Dit komt doordat de maandlasten in het begin van de looptijd laag zijn.

Voordelen annuïteitenhypotheek

  • Je lost tijdens de looptijd van de hypotheek al af.

  • Aan het einde van de looptijd heb je de hypotheek volledig afgelost.

  • Bruto maandlasten blijven gelijk gedurende de looptijd.

  • Je hebt recht op hypotheekrenteaftrek.

 

Nadelen annuïteitenhypotheek

  • Je fiscale voordeel daalt tijdens de looptijd.

  • De netto maandlast stijgt gedurende de looptijd.

 

Hypotheekrenteaftrek bij annuïteitenhypotheek

Als je een nieuwe hypotheek afsluit heb je recht op hypotheekrenteaftrek als je kiest voor een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek. Had je op 31 december 2012 al een hypotheek? Dan blijf je over je bestaande lening renteaftrek behouden, ongeacht de hypotheekvorm die je hebt. Ga je verhuizen en heb je een hogere lening nodig? Dan moet je voor dit extra bedrag wel een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek afsluiten.

Maak een afspraak

Past een annuïteitenhypotheek bij jou? Maak een afspraak met een financieel adviseur van Van Eijk & Partners. 

bottom of page