top of page

Vergelijkingskaarten

Wat is een vergelijkingskaart?

Als u een financieel adviseur of bemiddelaar benadert, is deze persoon verplicht u een vergelijkingskaart te overhandigen voor, tijdens of na het eerste oriëntatiegesprek. De vergelijkingskaart is een belangrijk hulpmiddel bij het kiezen van een financiële dienstverlener. In het document leest u welke diensten de betreffende adviseur of bemiddelaar aanbiedt en wat u moet betalen. Ook lees u in de vergelijkingskaart hoe onafhankelijk de specialist is.

Waarom een vergelijkingskaart?

De vergelijkingskaart helpt u om de juiste vragen te stellen aan uw financieel adviseur of bemiddelaar. In het document leest u welke kosten u bij de betreffende specialist moet betalen en welke diensten u hiervoor krijgt. De vergelijkingskaart helpt u om goed door te vragen en misverstanden in de toekomst te voorkomen.

Verder helpt de vergelijkingskaart u om financiële dienstverleners goed met elkaar te vergelijken. Weet u nog niet zo goed bij welke adviseur of bemiddelaar u aan wilt kloppen? Dan kunt u het document gebruiken om meerdere dienstverleners met elkaar te vergelijken.


Drie soorten vergelijkingskaarten

Afhankelijk van uw doel, zijn er verschillende vergelijkingskaarten. Ieder document is gericht op een ander onderwerp in de financiële advisering en/of bemiddeling.


Wilt u een hypotheek afsluiten? Dan krijgt u een andere vergelijkingskaart dan iemand die vermogen op wil bouwen.
 

De informatie in de vergelijkingskaart

In de vergelijkingskaart vindt u veel interessante informatie. U leest onder andere of er wordt geadviseerd en zo ja, of dit objectief gebeurt. Ook leest u of de adviseur of bemiddelaar contractueel verplicht is om voor bepaalde aanbieders te adviseren of bemiddelen. Uit deze informatie kunt u opmaken hoe onafhankelijk de adviseur of bemiddelaar is.
 

Verder leest u in het document welke kosten de adviseur of bemiddelaar gemiddeld per advies in rekening brengt. Door de kosten van diverse adviseurs en/of bemiddelaars met elkaar te vergelijken, vindt u de specialist met de laagste adviestarieven.
 

bottom of page